Tips & råd till dig som ska bygga trall

Att bygga trall kan vara ett roligt och givande projekt för dig som vill förbättra din uteplats eller trädgård. I det här blogginlägget går vi igenom tips och råd för att bygga trall på olika underlag samt kostnader associerade med projektet. Dessutom förklarar vi vad skillnaden egentligen är mellan en altan och trall, så att du kan planera ditt byggprojekt på allra bästa sätt.

När du ska bygga trall på plattor

Att lägga trall på plattor är ett populärt val för många, då det ofta är stabilt och jämnt. För att lyckas med detta behöver du först se till att plattorna är väl utjämnade och ligger stabilt. Det är också viktigt att det finns ett visst avstånd mellan trallen och marken för att undvika fuktproblem. Använd distansklossar eller justerbara fötter för att upprätthålla korrekt höjd och ventilation under trallen.

trall plankor

När du ska bygga trall på mark

Om du istället väljer att bygga trall direkt på marken, är förberedelse av underlaget nyckeln till en långvarig och hållbar konstruktion. Börja med att avlägsna all växtlighet som är i vägen och jämna till ytan. Det är också klokt att lägga en fiberduk mot ogräs under gruset eller sanden som du använder för att jämna ut ytan. När underlaget är förberett, lägg ut reglar med korrekt avstånd och fixera dem väl. Dessa reglar blir grundstrukturen som trallbrädorna fästs vid.

Vad kostar det att bygga trall?

Kostnaden för att bygga trall kan variera beroende på flera faktorer som materialval, storlek på området och under vilket underlag trallen ska byggas. Generellt sett kan materialkostnaden för trall ligga någonstans mellan 200 till 600 kronor per kvadratmeter, beroende på typ av trä och kvalitet. Om du anlitar en byggfirma för att göra jobbet, kan arbetskostnaden vara ytterligare ett par hundra kronor per kvadratmeter. Det är alltid en bra idé att göra din research kring de olika valen som kommer med att bygga trall, så att du har en god förståelse över prisbilden innan du sätter igång.

Vad är egentligen skillnaden mellan trall och altan?

En vanlig fråga som många ställer sig är ”Men vad är egentligen skillnaden mellan trall och altan?” Låt oss reda ut de olika tillbyggnaderna.

Ett vanligt missförstånd är att trall och altan är samma sak, men så är inte fallet. Faktum är att en altan oftast refererar till en större, ofta upphöjd, plattform utanför huset, medan en trall är det material som används för att bygga ytan, vilket vanligtvis består av träbrädor. Trallen kan således vara en del av en altan, men en altan kan också inkludera andra element såsom räcken, trappor och till och med ett tak.

Genom att välja rätt material och metod för att bygga trall, och förstå skillnaderna mellan en altan och trall, kan du skapa en hållbar och estetiskt tilltalande utomhusmiljö som kommer att vara inbjudande och funktionell i många år.

 

Bygg in förvaring i trallen

När du planerar att bygga trall, kan det vara en smart idé att inkludera förvaringslösningar i designen. Detta kan inte bara maximera utnyttjandet av ditt utomhusutrymme utan också bidra till att hålla din trädgård eller altan organiserad och snygg. En populär lösning är att bygga in förvaringsbänkar direkt i trallens konstruktion. Dessa bänkar kan fungera både som sittplatser och förvaringsutrymmen, perfekt för trädgårdsredskap, utomhusleksaker eller dynor till trädgårdsmöbler.

Ett annat alternativ är att skapa en upphöjd trall där det finns utrymme under trallytan för förvaring av större föremål som gräsklippare eller cyklar. Genom att tänka kreativt och planera för multifunktionella lösningar kan din nya trall bli mer än bara en vacker yta – den blir en praktisk del av ditt hem.

Bild på förvaring i trall

Fler nyheter